Raspunderea magistratilor, cum sa fie, ca sa mearga. Pentru Ministrul Tudorel Toader.

In Romania, tara in care judecatorii sunt camp tactic, este absolut necesara o lege a raspunderii magistratilor. Dar nu facuta oricum, ci serios, fara posibilitate de interpretare sau fara portite de scapare.

Cum vad eu lucrurile:

  • In primul rand, procurorii romani nu trebuie sa mai aiba statut de magistrati. Asta va rezolva cred si problema prezentei lor in CSM, forum in care nu ar trebui sa se afle. Cei 14 magistrati alesi in CSM ar trebui sa fie toti judecatori. Pana la urma, avocatii nu au reprezentanti in CSM si nici procurorii nu ar trebui sa aiba. Procurorii ar trebui sa se rezume la propria lor asociatie de control propriu, unde se pot regla intre ei, nefiind normal ca un procuror sa aiba un cuvant de spus in probleme care-i privesc pe judecatori.
  • Spune ministrul Justitei, Tudorel Toader, ca statul se va indrepta impotriva judecatorilor ale caror decizii sunt infirmate de CEDO, acestia fiind obligati sa raspunda patrimonial, dar, atentie, numai daca dau dovada de rea intentie sau grava neglijenta. Astea sunt lucruri greu de dovedit, mai ales cand vine vorba de judecatorii campului tactic. Pot fi usor demontate, sunt foarte interpretabile si lasa portite de scapare. Cred ca noua lege nu ar trebui sa prevada aceste conditii.
  • Raspunderea nu trebuie sa fie numai patrimoniala, intrucat si asta se poate fenta. De ce, spre exemplu, judecatorii nu ar lua masura unui fel de asigurare financiara, gen malpraxis medical, prin care greselile facute vor fi platite de o companie de asigurari, astfel judecatorul putandu-si desfasura in continuare activitatea. Sau, avand in vedere resursele impresionante ale campului tactic, credeti ca acestia nu vor gasi o metoda prin care judecatorul in cauza sa primeasca sume de bani din care sa isi plateasca “greseala”? Ma refer la ceva pe sistemul prin care Camelia Bogdan a primit bani de la Ministerul Agriculturii pentru nu stiu ce seminar. Nu, judecatorii trebuie sa isi puna locul de munca la bataie, nu doar banii, altfel, abuzurile nu vor lua sfarsit.

Pentru ca legea raspunderii magistratilor sa functioneze cu adevarat, trebuie sa fie etansa, nimic nu trebuie sa fie lasat la voia intamplarii, sau la cheremul interpretarii.

Daca faceti un lucru, faceti-l bine.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Politica și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.